A jelenléti ív vezetéséről

A jelenléti ív vezetéséről
Lovas Géza
Frissítve
2023. 07. 19.

A jelenléti ív vezetéséről

A jelenléti ív vezetése 2023 évben sem kötelező. Ezzel szemben a legtöbb munkáltató mégis jelenléti ívet vezet, mert ez megfelel a 2012. évi Munka törvénykönyvnek. A jelenléti ívvel kapcsolatos elvárás az, hogy egyértelműen szerepelnie kell benne a munkavállaló kötelezően ledolgozandó munkaóráinak száma, valamint a túlórák, szabadság, betegség, és egyéb távollétek pontos ideje, illetve a munkaidő kezdetének és befejezésének időpontja.


Bár a munkáltató vezethet munkaidő nyilvántartást is, a legtöbb esetben mégis jelenléti ívez vezet, mert ez már egy bevált gyakorlat. A jelenléti ív pontos vezetése fontos a munkavállalónak is, az esetleges bérszámfejtési, vagy más, munkaidővel kapcsolatos későbbi problémák tisztázása érdekében. Ugyanakkor a munkáltató érdeke is a jelenléti ív pontos vezetése, mert ennek segítségéve, pontos információhoz jut a munkavállalója munkaidejéről, szabadságairól, távolléteiről. Nem mindenki tudja, de a jelenléti ívet mindig kettő példányban kell vezetni, az egyiket mindig a munkahely vezetője tartja magánál, ami egy esetleges ellenőrzés során lehet fontos, míg a másik a bérszámfejtésre kerül. Akkor is segíthet egy pontosan vezetett jelenléti ív, ha a munkáltató, és a munkavállaló között lép fel a munkaidővel kapcsolatos vita. A könnyebb átláthatóság miatt célszerű a jelenléti ívet olyan helyen kihelyezni, ahol ténylegesen a munka folyik, így annak aláírása sem okoz majd problémát, melyet minden nap érkezéskor és távozáskor meg kell tennie minden munkavállalónak.


A jelenléti ív vezetését a munkaügyi hatóság bármikor ellenőrizheti. Ez esetben a munkahely vezetőjének be kell mutatnia a munkaidő nyilvántartására alkalmas dokumentumokat, amennyiben ezt nem tudja megtenni, vagy a dokumentumok nem felelnek meg a jogszabályban előírt követelményeknek, úgy biztosra vehető a munkaügyi bírság. Az internetről letölthető jelenléti ívekkel óvatosnak kell lenni, mert könnyen találhatunk közöttük formai hibával rendelkezőket, melyek használata rendkívül veszélyes! Egy jó átgondolt, előírásoknak megfelelő jelenléti ív viszont sokat segít a munkaidő mindennapi vezetésében!

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.